De Lier. De elfenbankjes die kwekerij Patent verkoopt zorgen volgens Monique Zwinkels, eigenaar van kwekerij Patent, voor een sprookjesachtige decoratie. Sinds drie jaar kweekt kwekerij Patent elfenbankjes en dit op een geheel biologische en milieuvriendelijke manier.

Maar wat zijn elfenbankjes eigenlijk precies? “Dit zijn paddenstoelen die zowel binnen als buiten ter decoratie gebruikt kunnen worden. Toen onze kinderen nog kleiner waren en we vaak naar het bos gingen, bedachten we vaak dat het toch leuk zou zijn als je paddenstoelen mee naar huis zou kunnen nemen ter decoratie. Wij hebben acht jaar lang onderzocht hoe je deze paddenstoelen in kassen kunt laten groeien. Ondertussen telen we de elfenbankjes al een aantal jaren. Doordat we de paddenstoelen in kassen kweken, halen we geen voedingsmiddelen uit de natuur,” aldus Monique Zwinkels.

Sinds kort heeft kwekerij Patent er een nieuw soort paddenstoel bij, de vermiljoenzwam. “We verkopen onze paddenstoelen in verschillende variaties. Zo hebben we er bijvoorbeeld één op een stuk drijfhout of in een zinken schaal.” Daarnaast heeft kwekerij Patent ook doe-het-zelf-pakketten. “Onze doe-het-zelf-pakketten zijn vooral leuk voor kinderen. Je kunt de paddenstoel dan van het begin tot het einde zien groeien. Het  is een stukje puur natuur en een stukje mysterie dat je in huis haalt. Voor kinderen is het net een sprookje!” Voor volgend jaar staan er voor kwekerij Patent alweer nieuwe dingen op de planning. “Volgend jaar komt er een geheel eetbare lijn uit die mensen zelf in de keuken af kunnen kweken.”

De elfenbankjes van kwekerij Patent zijn onder andere verkrijgbaar bij tuincentrum Groenrijk, de Intratuin en tuincentrum Staalduinsebos en via www.tuinplantonline.nl Daarnaast staat er ook een kraampje bij de kwekerij zelf, Kerklaan 118 in De Lier.

AD Westland 12 januari 2010