Elfenbankjes hebben altijd tot onze verbeelding gesproken en niet alleen door de naam (zij lijken wel van fluweel). En wij dachten eraan hoe bijzonder het zou zijn het elfenbankje in onze kas te kunnen telen. Als liefhebbers begonnen wij voorzichtig met het telen van voedingsbodems...

Kwekerij Patent uit De Lier is er in geslaagd om het bekende elfenbankje op milieuvriendelijke wijze in haar kas te kweken. Per 1 september biedt zij onder de naam Mystic Nature het elfenbankje jaarrond aan. Het elfenbankje (Trametes versicolor) is een paddenstoel. Het elfenbankje groeit het hele jaar en is een zeer algemene eenjarige saprofyt op stronken en takken van loofbomen. De vruchtlichamen groeien aan één zijde van de stronk of tak. Het elfenbankje naturel is de versie die het meest in de natuur voorkomt en die door Patent in verschillende thema's kan worden aangeboden.

Per 1 september worden ook deze 2 zwammen, ook onder de naam Mystic Nature, geïntroduceerd. De vermiljoenzwam (Pycnoporus sanguineus) die een heel bijzondere uitstraling heeft door zijn levendige rode kleur. Deze zwam komt op maar enkele plaatsen ter wereld voor. Het is uniek dat Kwekerij Patent de vermiljoenzwam in de kas kan telen. Naast de vermiljoenzwam, wordt ook de lakzwam (Ganoderma lucidum) geïntroduceerd. De kleur van de lakzwam varieert van donkerroodbruin tot lichtbruin met vele nuances rood. De naam spreekt door het prachtige glimmende uiterlijk voor zichzelf.

Het elfenbankje, de vermiljoenzwam en de lakzwam zijn winterhard en daarom geschikt voor de tuin, terras en balkon. Voor de consument zijn deze producten gemakkelijk te verzorgen en men kan er maandenlang plezier van hebben.

Bron: de Bloemisterij

Mystic Nature heeft dit jaar op de najaarfair in Utrecht gestaan, dit vond plaats bij Tuincentrum Werkhoven. Op de foto ziet u Jeroen en Denise.

De Lier. De elfenbankjes die kwekerij Patent verkoopt zorgen volgens Monique Zwinkels, eigenaar van kwekerij Patent, voor een sprookjesachtige decoratie. Sinds drie jaar kweekt kwekerij Patent elfenbankjes en dit op een geheel biologische en milieuvriendelijke manier.

Maar wat zijn elfenbankjes eigenlijk precies? “Dit zijn paddenstoelen die zowel binnen als buiten ter decoratie gebruikt kunnen worden. Toen onze kinderen nog kleiner waren en we vaak naar het bos gingen, bedachten we vaak dat het toch leuk zou zijn als je paddenstoelen mee naar huis zou kunnen nemen ter decoratie. Wij hebben acht jaar lang onderzocht hoe je deze paddenstoelen in kassen kunt laten groeien. Ondertussen telen we de elfenbankjes al een aantal jaren. Doordat we de paddenstoelen in kassen kweken, halen we geen voedingsmiddelen uit de natuur,” aldus Monique Zwinkels.

Sinds kort heeft kwekerij Patent er een nieuw soort paddenstoel bij, de vermiljoenzwam. “We verkopen onze paddenstoelen in verschillende variaties. Zo hebben we er bijvoorbeeld één op een stuk drijfhout of in een zinken schaal.” Daarnaast heeft kwekerij Patent ook doe-het-zelf-pakketten. “Onze doe-het-zelf-pakketten zijn vooral leuk voor kinderen. Je kunt de paddenstoel dan van het begin tot het einde zien groeien. Het  is een stukje puur natuur en een stukje mysterie dat je in huis haalt. Voor kinderen is het net een sprookje!” Voor volgend jaar staan er voor kwekerij Patent alweer nieuwe dingen op de planning. “Volgend jaar komt er een geheel eetbare lijn uit die mensen zelf in de keuken af kunnen kweken.”

De elfenbankjes van kwekerij Patent zijn onder andere verkrijgbaar bij tuincentrum Groenrijk, de Intratuin en tuincentrum Staalduinsebos en via www.tuinplantonline.nl Daarnaast staat er ook een kraampje bij de kwekerij zelf, Kerklaan 118 in De Lier.

AD Westland 12 januari 2010